Gratis bezorging in NL en BE
Schrijf je in en krijg 8% korting
Tot 10 jaar garantie

Tips tegen vermoeidheid op het werk

27 oktober 2022

Ledereen weet dit: je was in je lunchpauze, je hebt genoten en zodra je weer op je stoel zit, wil je graag gaan slapen. Maar zelfs als je niet te veel eet en gezond eet, neemt je energie 's middags gewoon af. De helft van alle werknemers klaagt over vermoeidheid op het werk.

Of je hebt slecht geslapen, het donkere, koude seizoen houdt je bezig en daarom heb je grote problemen om productief en gefocust te blijven. Stress maakt je ook sneller vermoeid.

 

Meestal denk je dat het normaal is en dat je er gewoon doorheen moet. Uitgeput, uitgeput en moe zijn op het werk wordt gezien als onderdeel van werk dat onvermijdelijk is of verkeerd begrepen wordt. Maar vermoeidheid op het werk is veel meer dan een normale toestand, het brengt risico's met zich mee.

De subtiele verschillen in vermoeidheid op het werk

 

Als we het hebben over vermoeidheid op het werk, bedoelen we niet dat je de avond ervoor uit bent geweest met vrienden en dus moe bent. Met dit artikel willen we ons concentreren op de soorten vermoeidheid die acuut of chronisch zijn, zonder duidelijke oorzaak.

 

Als je constant worstelt met weinig energie, vermoeidheid en een lage veerkracht, kan dit veel meer betekenen dan alleen een slechte nachtrust. Als u langer dan één dag last heeft van deze symptomen, moet u ook op zoek gaan naar de oorzaken.

 

Als je het gewoon accepteert en er niets aan doet, heeft dat een negatief effect op je veerkracht, concentratie, productiviteit en stressbestendigheid. En dan kan het niet alleen mentale maar ook fysieke gevolgen hebben .

Wat zijn de oorzaken van vermoeidheid op het werk?

 

Een van de belangrijkste redenen waarom zovelen zich uitgeput, overweldigd en slaperig voelen van kantoorbanen, kan voor sommigen als een verrassing komen. Een onderzoek uit augustus 2022 van de organisatie "Current Biology" toonde duidelijk aan dat denken je moe maakt.

 

Als je denkt dat een zittend beroep niet per se uitdagend is, dan heb je het mis. De constante concentratie, stress en spanning van overal aan denken en geen fouten maken belasten de hersenen zo dat het hele lichaam in overdrive gaat. Dit kost veel meer energie dan velen zich realiseren.

 

Maar ook factoren als geluid, de omgevingstemperatuur en te veel zitten hebben invloed op vermoeidheid op het werk. Niet te vergeten natuurlijk slaapgebrek, veroorzaakt door stress, lange werktijden, wisselende ploegen en ook eentonige en minder veeleisende activiteiten leiden tot vermoeidheid.

Wat zijn de gevolgen van vermoeidheid op het werk?

 

Afgezien van het voor de hand liggende dat wanneer u niet zoveel kunt tillen vanwege een laag energieverbruik, het werk stopt, kan deze aandoening zelfs leiden tot verwondingen en gezondheidsproblemen.

 

Als we moe zijn, nemen onze cognitieve vermogens af. Dit resulteert in slechtere prestaties op het gebied van aandacht, alertheid, focus en productiviteit. We maken meer fouten en het is moeilijk om deadlines te halen.

 

Studies hebben aangetoond dat slaaptekort vergelijkbaar is met dronken zijn . Als je twee uur niet genoeg slaapt, kun je het vergelijken met drie biertjes drinken. Vier uur te weinig komt overeen met een heel sixpack. Als je 21 uur achter elkaar wakker blijft, heeft het een effect van 0,08 promille in het bloed, als je 24 uur blijft is het zelfs 0,10. Nee, je hebt hierdoor geen alcoholpromillage in je bloed, maar de effecten zijn vergelijkbaar.

 

Dit betekent dat je in principe niet meer fit genoeg bent om te rijden. Laat staan machines bedienen. Responstijden worden aanzienlijk verkort, de aandacht wordt verminderd en het risico op arbeidsongevallen is daardoor zeer hoog.

 

Vermoeidheid heeft de grootste impact op de productiviteit als het gaat om kantoorbanen. Je kunt je moeilijk concentreren en je vergeet meer. Er worden veel fouten gemaakt, die natuurlijk gevolgen kunnen hebben.

 

Dit alles betekent dat vermoeidheid op de werkplek bedrijven veel geld kost. Niet alleen door verminderde productiviteit en een hoger foutenpercentage, maar ook door de effecten op langere termijn. Mensen met chronische vermoeidheid hebben meer ziekteverzuim dan gezonde werknemers. Of het nu is omdat ze meer vakantie opnemen of zich zelfs ziek melden.

Zo ga je vermoeidheid op het werk tegen

 

Om vermoeidheid op het werk tegen te gaan, moet niet alleen de werknemer in actie komen, maar ook de werkgever. Beide partijen zouden er graag aan willen werken. Hier zijn enkele tips over hoe zowel u als uw bedrijf werknemers alert, gelukkig en productief kunnen houden.

1. Ga meer bewegen

 

Laten we beginnen met het punt waarop jullie allebei actie moeten ondernemen. Uw werkgever kan u daarbij ondersteunen door u een in hoogte verstelbaar bureau aan te bieden, zoals het FlexiSpot E7 in hoogte verstelbare bureauframe . Hierdoor kunt u regelmatig tussen zittende en staande activiteiten doen en zorgt u ervoor dat uw bloedsomloop wordt gestimuleerd.

 

 

Om te voorkomen dat je benen vermoeid raken als je staat, raden we je aan om een antivermoeidheidsmat te gebruiken die de druk op je lichaam verlicht en een zacht oppervlak heeft waardoor je beenspieren microbewegend blijven.

 

En zodat u bij het zitten geen last krijgt van pijn in de rug en nek, die ook vermoeidheid en uitputting veroorzaakt, moet u ervoor zorgen dat u een ergonomische bureaustoel met rugleuning gebruikt, zoals de BS13 van FlexiSpot .

 

Je kunt de beweging ook nog verder uitbreiden door gebruik te maken van een tafelfiets zoals het FlexiSpot-model V9U, V9 of FC211 . Het stelt je in staat om voldoende te bewegen terwijl je werkt, waardoor er meer zuurstof naar je hersenen wordt gepompt, waardoor je alerter wordt.

 

Maak na de lunch een wandeling in de frisse lucht, neem de trap in plaats van de lift, maak een omweg als je naar de printer of het toilet moet en bezoek je collega's rechtstreeks in plaats van ze te sms'en. Je zult zien dat al deze kleine bewegingen zich gedurende de dag optellen.

2. Let op wat je eet en drinkt

 

Een reden waarom veel mensen last hebben van vermoeidheid en hoofdpijn, vooral in kantoren, is dat ze niet genoeg drinken. En dat betekent niet veel koffie, want het droogt je lichaam uit.

 

Je moet altijd een fles water of thee op tafel hebben staan om je lichaam goed gehydrateerd te houden. Dit heeft een grote impact op de hersenfunctie en je energieniveau.

 

Zorg ervoor dat je tijdens je lunchpauze niet te veel of te zwaar eet. Anders moet je lichaam te hard werken en verbruikt het te veel energie. Je mist dit dan snel in de middag en je concentratie en productiviteit nemen af.