Wist je dat -ook wanneer je (voor je baas of voor jezelf) thuis aan het werk bent- de werkplek dient te voldoen aan in de Wet gestelde eisen? Lees hier alles over de wet en regelgeving voor thuiswerkers en zelfstandig ondernemers die veel tijd achter hun bureau doorbrengen.
Het belang van een goede werkplek
Het hebben van een veilige werkplek heeft in Nederland hoge prioriteit. Als werkgever ben je verantwoordelijk voor de gezondheid van de werknemers. Mocht er tijdens werktijd een bouwvakker van een steiger afvallen, dan is de werknemer hiervoor verantwoordelijk. Maar hoe zit het met gezondheidsproblemen waarvan de causaliteit niet zo duidelijk is als de gebroken benen van de ongelukkige bouwvakker?
De Arbowet
In 1983 is in Nederland de Arbeidsongeschiktheidswet, oftewel de Arbowet, in het leven geroepen. In deze Arbowet zijn wettelijke regelingen vastgelegd op het gebied van arbeidsomstandigheden en kwaliteit van arbeid, oftewel de ergonomie van de werkplek.
Het gaat hier om een zogenaamde kaderwet; in plaats van concrete regels worden er algemene bepalingen gegeven, die toepasbaar kunnen zijn voor verschillende vormen van bedrijfsvoeringen. Hierin worden ook veel gezondheidsklachten genoemd die werknemers kunnen krijgen van het te lang op 1 plek of in een verkeerde houding zitten.
Als werkgever ben je verantwoordelijk voor het scheppen van een gezonde en veilige werkplek.
Maar wat nou als je voor je werkgever thuiswerkt? Of wanneer je zelfstandig ondernemer bent? Wie is er dan verantwoordelijk voor de inrichting van een goede werkplek?
De thuiswerker, de Arbowet en Ergonomisch Meubilair
In de Arbowet zijn richtlijnen opgenomen over aan welke eisen het kantoormeubilair moet voldoen om uitval door ziekte van de werknemer zoveel mogelijk te minimaliseren.
Het mooiste zou natuurlijk zijn als alle werkplekken speciaal voor het individu zouden worden ontwikkeld. Dit is in een kantoorpand een onmogelijke en veel te kostbare taak! Kantoormeubilair wordt in bulkpartijen gekocht om de kosten te drukken. Ergonomisch voldoet het net aan de eisen in de Arbowet, maar zonder aanzien van het persoon die van dit meubilair gebruik gaat maken.
Wie is er verantwoordelijk voor de inrichting van een ergonomische werkplek voor de thuiswerker?
Het kan niet zo zijn dat de werkgever volledig verantwoordelijk is voor het inrichten van jouw thuiskantoor. In 2020 is de Arbowet als gevolg van de Coronaplandemie flink aangepast.
De werkgever werd hierin wel degelijk (mede)-verantwoordelijk gemaakt voor een goede ergonomische werkplek voor de thuiswerkers!
Als zelfstandig ondernemer of thuiswerker ben je natuurlijk ook zelf verantwoordelijk voor de inrichting van je werkplek. En hierbij dien ook jij de in de Arbowet gestelde regels in acht te nemen. Dat is niet alleen wanneer je bouwvakker bent, maar ook wanneer je achter een bureau zit!
Wie gaat dat betalen?
Het is natuurlijk fantastisch dat dit allemaal in Nederland zo goed geregeld is. Maar moet de werkgever nu echt zorgdragen voor de inrichting van het thuiskantoor van zijn flexwerkers? En hoe zit dat als je zelfstandig ondernemer bent?
In sommige gevallen kan je als werkgever of zelfstandig ondernemer de ergonomische hulpmiddelen voor de inrichting van een gezonde thuiswerkplek vrijstelling van belasting aanvragen. Hierover meer in ons volgende blog.
Hoe richt je je (thuis)kantoor het beste in?
Het belangrijkste bij het inrichten van je eigen werkplek is natuurlijk het comfort. Je wilt een bureau met voldoende werkruimte, wat gemakkelijk in hoogte verstelbaar is (zodat ook je partner of je kids van het bureau gebruik kunnen maken). Daarnaast komen factoren als robuustheid, uiterlijk en prijs!
Kom naar FlexiSpot!
Bij FlexiSpot hebben we de missie aangenomen om ergonomisch kantoormeubilair van goede kwaliteit te ontwikkelen voor thuis en op kantoor. Meubels die niet flexibel zijn en zich aanpassen aan de behoeften van het individu, maar er ook nog eens prachtig uitzien en voor een betaalbare prijs!
De ergonomische zit-sta bureaus van FlexiSpot
De ergonomische bureaus van FlexiSpot zijn niet alleen mooi om te zien, maar uiterst gemakkelijk in hoogte verstelbaar. Het bureaublad kan zo hoog gezet worden dat je er zelfs staand aan kunt werken.
Verschillende soorten ergonomische bureaustoelen
● De traditionele bureaustoel in een hypermodern jasje
De traditionele bureaustoel is vervangen voor een verrijdbare stoel met zwenkwieltjes die niet alleen in hoogte aan te passen is, maar ook de diepte van het zitvlak, de hoogte van de armleuningen en de spanning van de kromming in de rugleuning kunnen heel gemakkelijk aangepast worden. De stoel is bovendien voorzien van geavanceerde ademende gaastcontstructie voor nog meer zitcomfort, en een prachtige eigentijdse uitstraling die past in ieder interieur!
● De fietsstoel
De fietsstoel is misschien niet voor iedereen geschikt, maar heeft absoluut voordelen.
De meeste mensen kunnen beter nadenken wanneer ze in beweging zijn: Lichamelijke arbeid maakt de geest vrij. De fietsstoel wordt daarom ook steeds meer gewaardeerd door mensen met een creatief beroep.
Fiets de Zoom Meeting door, of peddel een paar kilometer tijdens die videopresentatie die je niet kunt missen.
● Het fietsbureau
Naast de fietsstoel hebben we nu ook het fietsbureau: een hybride tussen de hometrainer en het flexibele bureau. Ideaal voor mensen die hun workout willen combineren met werken achter hun laptop. en uiteraard kunnen de hoogte van de zadels en het bureaublad weer helemaal aangepast worden aan de persoonlijke voorkeur van de gebruiker.
Ergonomische accessoires
Behalve ergonomisch kantoormeubilair voor op kantoor en bij je thuis hebben we bij FlexiSpot ook verschillende accessoires in ons productenbestand opgenomen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een kabelgoot, waarin je je stekkerdoos en je snoeren netjes kunt opbergen, verschillende soorten ladeblokken, extra planken, krukken, bedtafels, wieltjes, ergonomische matten, monitorhouders, enzovoort.
Bekijk ons uitgebreide aanbod en laat u adviseren door onze specialisten die dag en nacht voor u klaarstaan.