Gratis bezorging in NL en BE
Code: ZOMER10 | 10% korting voor alle
Tot 10 jaar garantie

Kerst vieren in Nederland: tradities en gewoontes

12 december 2022

Ben je net naar Nederland verhuisd voor werk of studie? Dan vraag jij je vast af wat de kersttradities zijn van dit land en hoe jij de feestdagen onvergetelijk kunt maken. Je komt het te weten in deze blog!

Sinterklaas: de leukste feestdag voor jong en oud

 

Het is logisch dat je staat te popelen om Kerstmis te vieren in Nederland. Maar er is eerst een andere bijzondere feestdag die je zeker niet over het hoofd mag zien: Sinterklaas. Deze staat in het teken van een Turkse bisschop die volgens de legende veel goeds zou hebben gedaan voor kinderen. Sinterklaas heeft veel weg van de Amerikaanse ‘Santa Claus’. Hij bezoekt ‘s nachts de huizen van alle kinderen en laat er cadeautjes achter. De dag voordien zetten de allerkleinsten een schoen klaar met een wortel. Deze is bedoeld voor het paard van Sinterklaas. Wanneer de kindjes in de ochtend wakker worden, is de schoen gevuld met mandarijnen, snoep en cadeautjes.

Zo vier je Sinterklaas in Nederland

Hoewel de feestdag oorspronkelijk enkel voor kinderen bedoeld was, vieren volwassenen de dag van vandaag ook uitgebreid Sinterklaas. Zij komen samen, spellen spelletjes en wisselen cadeaus uit. Ben je uitgenodigd voor een sinterklaasfeest van iemand die je leren kennen hebt? Breng dan een cadeautje mee. Dat hoeft niet veel te zijn. Mandarijnen en clementines zijn bijvoorbeeld populair om te geven. Ook chocolade sinterklaasjes of speculaasjes worden vaak gekocht. Als je liever iets nuttigs geeft, kun je een gezelschapsspel kopen. Succes verzekerd!

 

Wil je Sinterklaas vieren samen met je kinderen en partner? Laat iedereen dan een schoentje klaarzetten op 4 december en verras elkaar in de ochtend met een mooi cadeau. En vergeet niet om chocolade en mandarijnen te smullen én om samen sinterklaasliedjes te zingen. Als je al in november in Nederland bent, is het leuk om met het hele gezin naar een intocht te gaan. Dan zie je Sinterklaas met zijn stoomboot aankomen in de haven. Leuk voor kinderen en stiekem ook voor volwassenen.

Hoe vieren Nederlanders kerst?

Zodra Sinterklaas achter de rug is, bereiden de Nederlanders zich volop voor op Kerstmis. Kerst wordt in Nederland op 24, 25 en 26 december gevierd. Kerstavond wordt meestal gespendeerd met het gezin, terwijl kerstdag en tweede kerstdag bedoeld zijn om te vieren met familie en vrienden De drie dagen zijn gevuld met lekker eten, kerstcadeautjes en leuke spelletjes. Als je het geluk hebt om Kerstmis in Nederland te kunnen spenderen, maak je ongetwijfeld onvergetelijke herinneringen! Maar wat eten Nederlanders met kerst, welke activiteiten worden er gedaan en wat zijn de gewoonten?  

Gezelligheid staat centraal

Gezelligheid staat altijd centraal bij Nederlanders, maar met kerst nog meer. In de straten zul je mooie kerstversiering en -verlichting opmerken, in welke regio je ook bent. De meeste Nederlanders zetten hun kerstboom in begin december, maar er zijn er ook veel die het prettiger vinden om te wachten tot na Sinterklaas. Zo krijgt deze feestdag ook voldoende aandacht.

Uitgebreid culinair genieten

Wat eten Nederlanders met Kerstmis? Dat is iets wat vele expats zich afvragen. Een typisch Nederlands avondgerecht is er eigenlijk niet. Vaak wordt er in de avond kalkoen gegeten of gekozen voor gourmet, maar dit hangt af van familie tot familie. Het is wel de gewoonte om veel te smullen. En dat begint al in de vroege uurtjes.

 

In de ochtend zetten Nederlanders namelijk een rijkelijk gevulde ontbijttafel klaar. Daarop staat meestal een cake, kerststol, croissants en wat broodjes in combinatie met boter in de vorm van een leuk kerstfiguurtje. In de hele maand december worden er tijdens de dag ook vaak appelflappen en oliebollen gegeten.

Leuke activiteiten doen

Een van de belangrijkste onderdelen van een Nederlandse Kerstmis: samen leuke activiteiten doen. Gezelschapsspelletjes spelen, kerstfilms kijken en gezellig bijpraten, dit hoort allemaal bij een Nederlandse kerst.

Cadeautjes uitwisselen

Kerstcadeaus mogen bij een Nederlandse kerst zeker niet ontbreken. Het meest gebruikelijke is dat iedereen een of meerdere cadeautjes voor elkaar koopt. Grote families wijzen soms ook een Secret Santa aan. Daarbij trek iedere persoon een willekeurige naam uit een zakje. Voor diegene moet hij of zij dan een kerstcadeau kopen.

Maak je Kerstmis in Nederland onvergetelijk

Ben je alleen naar Nederland verhuisd en mag je kerst vieren bij iemand die je hebt leren kennen? Voorzie dan een mooi cadeau. Je hoeft zeker niet veel geld uit te geven. Met een fles wijn of een doosje bonbons toon je al je dankbaarheid. Als je met je familie kerst in Nederland wilt vieren, is het voornamelijk belangrijk dat je het zo gezellig mogelijk maakt thuis. Versier je woning, plaats een mooie kerstboom en vergeet niet voor iedereen geschenkjes te voorzien.

 

Wil jij een nuttig cadeau kopen voor je kind? Geef hem of haar dan het kinderbureau SD1. Zo kan je zoon of dochter studeren in alle comfort. Een cadeautje waar je je lieveling heel gelukkig mee maakt! Vul de avond daarnaast met leuke gezelschapsspelletjes en kerstfilms. En niet te vergeten: heerlijke hapjes en gerechten. Zo beleef je een Nederlandse kerst om nooit meer te vergeten!