Gratis bezorging in NL en BE
Schrijf je in en krijg 8% korting
Tot 10 jaar garantie

Internationale Vrouwendag 2023: Obeperkt leefbaar

08 maart 2023

Ieder jaar staat 8 maart in teken van Internationale Vrouwendag. Dit is niet alleen een dag waarop we de krachtige vrouwen die we kennen in de bloemetjes zetten, maar ook een dag waarop we stilstaan bij gendergelijkheid. Ieder jaar is er een ander onderwerp dat onder de aandacht wordt gebracht. Dit jaar is het thema voor Nederland ‘onbeperkt leefbaar’. 

Onbeperkt leefbaar 

Er is momenteel heel veel gaande in de wereld; de pandemie, oorlogen, de opwarming van de aarde, armoede en meer. Daardoor lijkt onze leefwereld steeds beperkter te worden. In 2023 staan we tijdens Internationale Vrouwendag stil bij hoe vrouwen de wereld weer onbeperkt leefbaar kunnen maken. En ook jij kunt een verschil maken!

 

Hoe kun jij je steentje bijdragen? 

Lijkt het je een mooi doel om de wereld weer leefbaar te maken? Dan kun je als vrouw je steentje bijdragen. En ook mannen kunnen uiteraard helpen. Zo kun je meedoen met de fotocompagne, een T-shirt dragen met het thema op, de tag #onbeperkt leefbaar toevoegen op je socialmedia-posts of video’s te maken over dit onderwerp. Dit zijn allemaal manieren waarop gendergelijkheid onder de aandacht wordt gebracht. En hoewel deze acties weinig tijd en moeite vergen, hebben ze een grote impact. 

Internationale Vrouwendag vieren 

Internationale Vrouwendag is de dag waarop jij de handen uit de mouwen steekt om een verschil te maken voor (andere) vrouwen over de hele wereld. Maar op deze dag is het ook de gewoonte om festivals, trainingen, workshops, debatten of demonstraties bij te wonen. De bedoeling is dat mensen zich bewust(er) worden van hoeveel genderongelijkheid er nog steeds in de wereld heerst. 

 

Als je Internationale Vrouwendag wilt vieren, is het dus een goed idee om zo’n evenement bij te wonen. Je kunt er heel wat van bijleren. En sommige evenementen zijn ook erg leuk. Zowel in Nederland als België is er jaarlijks heel wat te doen. De kalender vind je op de officiële Internationale Vrouwendag pagina.

Waarom is het zo belangrijk om gendergelijkheid onder de aandacht te brengen?

Hoewel Internationale Vrouwendag ieder jaar een ander thema heeft,is het hoofddoel altijd om vrouwenrechten en gendergelijkheid onder de aandacht te brengen. Maar waarom is dit nu zo belangrijk? In bepaalde culturen en religies worden jongens waardevoller gevonden dan meisjes. Daardoor missen meisjes veel kansen om zich te ontwikkelen. 

 

Bovendien worden vele vrouwen nog steeds minder goed betaald voor dezelfde functie als mannen, hebben ze meer te maken met geweld en vinden ze moeilijker een baan. Door gendergelijkheid onder de aandacht te brengen, hopen organisaties daar verandering in te brengen.

Zet de vrouwen in je leven extra in de bloemetjes

Het is mooi om je tijdens Internationale Vrouwendag volledig in te zetten voor alle vrouwen in de wereld door gendergelijkheid onder de aandacht te brengen. Maar vergeet ook niet om de bijzondere vrouwen in je leven te verrassen. Dit zullen ze zeker appreciëren!

 

Je hoeft daarom geen dure cadeaus te kopen. Het belangrijkste is dat je ze laat weten dat je ze waardeert. Dat is natuurlijk altijd van belang. Maar het is fijn om je mama, vriendin, partner en andere bijzondere dames in je leven op deze dag extra te verwennen. Schenk een mooi bloemetje, kook iets lekker of bedank hen simpelweg voor de positieve impact die zij in je leven hebben.