Gratis bezorging in NL en BE
Schrijf je in en krijg 8% korting
Tot 10 jaar garantie

Hoe je zo goed mogelijk slaapt als je thuiswerkt

12 januari 2023

Werken op afstand, telewerken of thuiswerken wordt steeds populairder onder werknemers over de hele wereld. Veel bedrijven zijn begonnen met het aanbieden van werken op afstand, zodat hun werknemers hiervan kunnen profiteren. Werken op afstand is erg aantrekkelijk, omdat het flexibele uren en andere positieve dingen biedt, zoals weinig of geen woon-werkverkeer.

Helaas kan thuiswerken soms een negatieve invloed hebben op de dagelijkse routine. Gebrek aan structuur komt ongelooflijk vaak voor bij thuiswerken, vooral als je net begint. U kunt zelfs uw rust onderbreken, wat uw gezondheid negatief kan beïnvloeden.

Gelukkig kan deze impact op de slaap eenvoudig worden vermeden. Hieronder leest u hoe u zo goed mogelijk slaapt wanneer u vanuit huis werkt om uw productiviteit en algehele gezondheid en welzijn te verbeteren.

Houd je werkruimte en slaapruimte gescheiden 

Dit zou vrij duidelijk moeten zijn, maar als telewerken nieuw voor je is, is dat misschien niet zo. Houd je werkruimte en slaapruimte gescheiden van elkaar. Eigenlijk zou je een aangewezen werkruimte in huis moeten hebben om productiever te zijn.

Zorg ervoor dat je slaapkamer ontspannend is en gemaakt om te slapen. Je moet comfortvoorwerpen hebben en een goed bed waar je je prettig in voelt, zoals  een verstelbaar bed van FlexiSpot.

Uw werkruimte moet zijn waar al uw werkgerelateerde items zijn. Zo heb je niet het gevoel dat je werk en rust combineert door beide op dezelfde plek te doen. Zelfs als je je werkruimte niet in een aparte kamer kunt inrichten, probeer dan een aangewezen ruimte te creëren zodat je niet in de buurt van je bed kunt werken.

Bereken je ideale slaapschema en houd je eraan

Thuiswerken verandert de tijd van je dagelijkse routine. Nu je niet op reis bent, hoef je waarschijnlijk niet zo vroeg op te staan. Dit is geweldig, vooral omdat de REM-slaap meestal geconcentreerd is aan het einde van je slaapperiode in de vroege ochtenduren.

Door jezelf wat meer tijd te gunnen om te slapen, kan je lichaam ten volle profiteren van de REM-slaap en voel je je de hele dag energieker en productiever. Hoewel de flexibiliteit om te weten wanneer je wilt slapen en wakker worden fijn is, wil je een schema vinden dat voor jou werkt en je eraan houden.

Je wilt je routine niet steeds veranderen, omdat het waarschijnlijk je dag verpest en tot stress en frustratie leidt. Je moet elke dag op hetzelfde tijdstip uit bed komen, ook als dat betekent dat je een wekker moet zetten of een tijdje wakker moet blijven.

Vermijd het gebruik van schermen voor het slapen gaan

Het is bekend dat de apparaten de slaap beïnvloeden wanneer ze 's nachts worden gebruikt. Schermen beïnvloeden uw slaap eigenlijk op twee verschillende manieren.

Eén manier is dat het blauwe licht dat door schermen wordt uitgestraald, het circadiane ritme verstoort en ook de afscheiding van melatonine onderdrukt, wat een grote invloed heeft op de slaapkwaliteit. Ook kunnen sociale netwerken en nieuwssites bijna verslavend zijn en ervoor zorgen dat u de tijd uit het oog verliest en u wakker houdt.

Het is beter om een paar uur voor het slapengaan te stoppen met het gebruik van computers, tablets en zelfs de televisie. Vervolgens, ongeveer een uur voor het slapengaan, moet u uw telefoon neerleggen tot de volgende ochtend.

Blijf de hele dag actief

Je hebt misschien een dagelijkse training in je dagelijkse routine opgenomen, maar dat betekent niet dat je zoveel beweegt als toen je naar kantoor ging. Nu je vanuit huis werkt, wil je ervoor zorgen dat je de hele dag door wat extra beweging krijgt.

Een geweldige manier om dit te doen, is door te investeren in een sta- of in hoogte verstelbaar bureau , dat helpt om je bloed te laten stromen en beweging en rekoefeningen gedurende de dag te bevorderen. U wilt er ook voor zorgen dat uw dagelijkse pauzes een vorm van beweging inhouden, of u nu een korte wandeling in de tuin maakt of gewoon wat rekt in de keuken.

Een deel van die beweging zou zeker buiten moeten plaatsvinden, omdat je er zeker van wilt zijn dat je elke dag voldoende vitamine D binnenkrijgt. De zonnestralen helpen je interne klok stabiel te houden, wat de kwaliteit van je rust enorm ten goede komt.

conclusie

Er zijn veel dingen die u in uw dagelijkse routine kunt opnemen om ervoor te zorgen dat u de best mogelijke nachtrust krijgt wanneer u vanuit huis werkt. Je dagelijkse routine zal zeker veranderen als je op afstand gaat werken, maar je moet er gewoon voor zorgen dat eventuele veranderingen worden gecompenseerd, zodat je slaapschema er niet onder lijdt.

Vergeet niet om gezond te blijven eten, gehydrateerd te blijven en elke dag naar buiten te gaan. Je moet ook letten op hoeveel cafeïne je binnenkrijgt, want dat kan gemakkelijk je slaap beïnvloeden.

Als u eenmaal heeft geleerd hoe u zo goed mogelijk kunt slapen wanneer u op afstand werkt, kunt u uw dagelijkse en nachtelijke routine zo nodig aanpassen om ervoor te zorgen dat u elke nacht zo goed mogelijk slaapt. Zo voel je je beter, heb je meer energie en ben je elke dag productiever.