Gratis bezorging in NL en BE
Bespaar 10% op alles | Code: BD10
Tot 10 jaar garantie

Hoe beïnvloedt uw dieet uw slaap?

10 januari 2023

Voldoende slaap krijgen is cruciaal voor uw gezondheid en welzijn, en de kwaliteit van uw rust wordt beïnvloed door uw dieet. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen het zelfs moeilijker maken om in slaap te vallen of in slaap te blijven. Een dieet met veel cafeïne, suiker of bewerkte voedingsmiddelen kan ook uw circadiane ritmes of interne klok verstoren, en beïnvloedt wanneer uw lichaam in de slaapstand gaat en wanneer u wakker wordt.

Als je ooit moeite hebt gehad met slapen, wordt dit hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door een dieet vol bewerkte voedingsmiddelen of andere voedingsproblemen. Voeding en slaap hebben een diepe en met elkaar verweven relatie, en wat je 's avonds eet (diner, snacks, etc.) kan een grote impact hebben op de kwaliteit van je slaap.

Hier zijn enkele eenvoudige stappen die u kunt nemen om uw slaap en dieet te verbeteren. 

Optimaliseer uw darmgezondheid met gefermenteerd voedsel

Onderzoek heeft aangetoond dat de soorten en hoeveelheden van de darmflora (de micro-organismen in de darm) zowel het circadiane ritme als de kwaliteit van de slaap beïnvloeden. Om je darmgezondheid te optimaliseren, richt je je op het eten van gefermenteerd voedsel, dat helpt de darmflora te voeden en een betere slaap te bevorderen.

Gefermenteerde voedingsmiddelen die rijk zijn aan prebiotische vezels, zoals zuurkool, kimchi, kefir en misosoep, voeden ook gezonde darmbacteriën. Je moet ook veel water drinken, omdat het helpt om gifstoffen uit het lichaam te spoelen.

Geef jezelf voldoende tijd om je maaltijden te verteren

Probeer eerder op de avond te eten, zodat u uw lichaam de tijd kunt geven om te verteren na het eten van zware maaltijden. Dit helpt indigestie, een opgeblazen gevoel en andere spijsverteringsproblemen die slaapproblemen kunnen veroorzaken te voorkomen.

Eiwitten hebben meer tijd nodig om te verteren dan koolhydraten, dus als je 's nachts veel eiwitten eet, is de kans groter dat dit je slaap verstoort. Probeer voor sommige mensen 's nachts minder eiwitten te eten of over te schakelen op gezonde koolhydraten.

Inspiratie nodig over welke soorten voedsel goed zijn voor een goede nachtrust? Bekijk deze heerlijke, lichtere opties:

· Een gezonde boterham met sla, avocado en tomaat (probeer maar eens op volkorenbrood).

· Een omelet met zalm, eieren en tomaten.

· Kip met asperges en wortelen, besprenkeld met een scheutje olijfolie.

· Een kleine portie pasta met tomatensaus, basilicum en knoflook, gegarneerd met geraspte kaas.

Let op je suikerinname

Suikerinname, vooral geraffineerde suikers die aan bewerkte voedingsmiddelen worden toegevoegd, lijkt ook een rol te spelen bij de slaapkwaliteit. Een studie toonde aan dat een hoge suikerinname verband hield met een slechte slaapkwaliteit, zelfs wanneer andere factoren (zoals cafeïne en alcoholgebruik) in overweging werden genomen.

Gelukkig bevatten veel natuurlijke voedingsmiddelen zoals fruit, groenten en volle granen veel vezels, wat de opname van suiker in het spijsverteringskanaal vertraagt. Voeg tijdens het avondeten veel van deze gezonde opties toe om overtollige suiker in uw dieet te voorkomen.

Vermijd alcohol en cafeïne

Alcohol en cafeïne hebben een stimulerend effect op het zenuwstelsel dat uw natuurlijke slaapcycli kan verstoren. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat het tot een uur kan duren voordat alcohol zijn maximale niveau in uw bloed bereikt, dus u kunt na een glas wijn of bier wakker worden en nog steeds de effecten voelen.

Cafeïne daarentegen kan een onmiddellijk effect hebben op je zenuwstelsel en kan het veel moeilijker maken om in slaap te vallen of in slaap te blijven. Als je moeite hebt met slapen, probeer dan 's nachts alcohol en cafeïne te vermijden. Als je uitgaat om te drinken, probeer dan light bier te drinken. Dit voorkomt katers en vermoeidheid de volgende ochtend. Als je de hele dag door koffie drinkt en het niet lijkt te kunnen stoppen, verminder dan 's avonds of minstens zes uur voor het slapen gaan.

Om echt te helpen slaap op te wekken, kunt u proberen uw middagkoffie te vervangen door kruidenthee-melanges, zoals kamille en lavendel. Het drinken van kamillethee kan angst verlichten en ontspanning bevorderen, beide zijn belangrijk voor een goede nachtrust. Drink 's avonds een kopje om jezelf te kalmeren en in slaap te vallen.

Oefening en stressmanagement

Het handhaven van een gezond dieet is ook essentieel om slaapproblemen onder controle te houden. Als u regelmatig traint, kunt u uw rust verbeteren door chemicaliën, endorfines genaamd, vrij te maken die helpen stress te verminderen, angst te verminderen en de geestelijke gezondheid te verbeteren. Het is ook belangrijk om tijd voor jezelf te nemen, zodat je kunt ontspannen en wat kunt uitrusten voordat je naar bed gaat. U moet proberen stressvolle situaties voor het slapengaan te vermijden.

Houd deze tips in gedachten om u te helpen 's nachts beter te slapen:

· Optimaliseer uw darmgezondheid door gefermenteerd voedsel te eten.

· Gun uzelf voldoende tijd om uw maaltijden te verteren.

· Let op uw suikerinname.

· Vermijd alcohol en cafeïne als u moeite heeft met slapen.

· Wees je bewust van je lichaamsbeweging en stressmanagement om goed te slapen.

Dit zijn slechts enkele van de manieren waarop voeding de kwaliteit van je rust kan beïnvloeden, maar er zijn ook veel andere elementen waarmee je rekening moet houden. Sommige mensen met slaapstoornissen willen bijvoorbeeld een draagbare fitnesstracker proberen om hun hartslag, ademhalingspatroon, beweging of ademhaling voor het slapengaan te volgen om te bepalen of bepaalde bewegingen of activiteiten hun slaapcycli kunnen verstoren. . Welterusten!