Gratis bezorging in NL en BE
Schrijf je in en krijg 8% korting
Tot 10 jaar garantie

Enkele van de belangrijkste oorzaken van slapeloosheid bij jonge mensen

02 november 2022

Veel mensen realiseren zich niet hoe belangrijk slaap is. In plaats daarvan denken ze misschien dat het tijdverspilling is. De tijd die je in bed doorbrengt, is goed geïnvesteerde tijd. Er zijn veel zeer belangrijke dingen die de hersenen moeten doen terwijl we slapen. Dit omvat het vormen van herinneringen en het doornemen van de gebeurtenissen van de dag. Geef hem de kans om die dingen te doen en zorg ervoor dat je genoeg tijd in bed krijgt.

Maar wat is slapeloosheid eigenlijk?

Slaaptekort betekent dat u niet genoeg uren slaap krijgt, en dit kan een probleem op korte of lange termijn zijn.

Acuut slaaptekort wordt gedefinieerd als 16 uur of meer per keer wakker zijn, zonder dutjes of andere slaapperioden. Chronisch slaaptekort is een aanhoudend probleem dat wordt gekenmerkt door een regelmatig gebrek aan slaap elke nacht gedurende een lange periode.

Slaaptekort en slapeloosheid worden soms met elkaar verward. Slapeloosheid is een specifiek gedefinieerde slaapstoornis die gepaard gaat met nachtelijke slaapproblemen die gedurende de dag storend worden.

Slapeloosheid wordt vaak geassocieerd met slaapgebrek, maar niet iedereen die slaapgebrek heeft, heeft slapeloosheid. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld last van slaaptekort omdat ze niet genoeg tijd hebben om te slapen in hun dagelijkse routine. Dit is iets anders dan slapeloosheid, dat gaat over moeite hebben met slapen ondanks voldoende gelegenheid om te slapen.

Slaaptekort is een bredere term voor slaapproblemen die kunnen worden veroorzaakt door slaaptekort, gefragmenteerde slaap of slechte slaapkwaliteit. Terwijl onderzoekers specifiek naar slaaptekort verwijzen als verwijzend naar de hoeveelheid slaap, gebruiken sommige mensen de term breder om andere soorten slaapproblemen op te nemen.

Redenen voor slapeloosheid

1. Te veel cafeïne, alcohol en slaappillen

De cafeïne in thee en koffie is een stimulerend middel dat een goede nachtrust verhindert. Alcohol maakt je slaperig, maar je slaap zal erg onrustig zijn. Slaappillen zijn prima als je ze af en toe inneemt, maar niet regelmatig. Ze werken niet meer goed en je kunt verslaafd raken.

2. Ploegendienst

Veel medewerkers hebben voortdurend wisselende diensten. Dit maakt het moeilijker om in een regelmatig slaapschema te komen. Sommige mensen gaan beter om met ploegenarbeid dan anderen.

3. Jetlag

Het veranderen van de tijdzone kan het slaapritme ernstig verstoren. De interne klok van het lichaam zal zich aanpassen aan de nieuwe zone, maar het zal een paar dagen duren.

4. Laat eten en drinken

Te dicht bij het slapengaan eten kan brandend maagzuur en een onaangenaam gevoel op de borst veroorzaken. Vermijd late maaltijden. Elke snack voor het slapengaan moet klein en licht zijn. Probeer uw vochtinname voor het slapengaan te beperken, zodat u 's nachts niet hoeft op te staan om naar het toilet te gaan.

5. Niet uitschakelen voor het slapengaan

Sport, computerspelletjes en televisie kunnen de slaap verstoren als ze te dicht bij bedtijd plaatsvinden.

6. Oncomfortabel bed

Velen denken er niet eens over na, maar een oncomfortabel bed is een veelvoorkomende oorzaak van slapeloosheid. Een verandering kan grote wonderen veroorzaken. Zogenaamde zero-gravity-bedden, zoals FlexiSpot's S2 of EB01 , kunnen ook gezondheidsvoordelen bieden door de natuurlijke rondingen van het lichaam tijdens de slaap te ondersteunen.

7. Stress

Het dagelijkse leven kan stressvol zijn. Dit kan de slaap verstoren. Geef jezelf de kans om te ontspannen en tot rust te komen voordat je naar bed gaat. Bedenk hoe u uw leven minder stressvol kunt maken.

8. Slaapstoornissen

Slaapstoornissen zoals slapeloosheid, slaapapneu en rusteloze benen kunnen een zeer negatieve invloed hebben op uw slaap. Ze kunnen jarenlang onopgemerkt blijven.

9. Andere ziekten en zwangerschap

Er zijn nog veel meer dingen die de slaap kunnen verstoren. Het kan een ziekte zijn zoals astma of pijnlijke artritis. Of het kan iets psychologisch zijn. Het belangrijkste is om de oorzaken te vinden en te elimineren. Zwangerschap kan je slaap verstoren, vooral in de laatste paar maanden. Krampen in de benen, ongemak op de borst en naar het toilet gaan spelen vaak een rol.

10. Bijwerkingen van medicijnen

Veel vrij verkrijgbare medicijnen en medicijnen op recept kunnen de slaap verstoren. Als u denkt dat dit het geval is, neem dan contact op met uw arts. Misschien zijn er andere opties voor je.

Symptomen van slaaptekort

Gebrek aan slaap kan verschillende symptomen veroorzaken. De meest voor de hand liggende tekenen van slaapgebrek zijn slaperigheid overdag en uitputting. Slaperigheid overdag kan ook leiden tot overmatig geeuwen, vaak knipperen met de ogen, wrijven in de ogen en zelfs per ongeluk in slaap vallen. Ook geheugen, stemming en concentratie kunnen negatief worden beïnvloed.

Effecten van slaaptekort

Slaaptekort heeft een aantal gevolgen voor de gezondheid op korte en lange termijn. Naast concentratie- en stemmingsproblemen kan acuut slaapgebrek ook bijdragen aan werk- en verkeersongevallen. Chronisch slaaptekort, een aanhoudend gebrek aan rustgevende slaap, kan een hele reeks ernstige lichamelijke en geestelijke gezondheidsproblemen veroorzaken of verergeren.

effecten op het lichaam

Slaap is cruciaal voor het behoud van de algehele gezondheid. Het is belangrijk voor de gezondheid van het hart en het herstel en de regeneratie van bloedvaten, en een gebrek aan slaap kan het risico op cardiovasculaire problemen zoals hartaandoeningen, hoge bloeddruk en beroertes vergroten.

Bovendien kan een gebrek aan slaap een aantal andere effecten hebben op de gezondheid van een persoon.

  • Immuunfunctie: Slaap is belangrijk voor het goed functioneren van het immuunsysteem, dat het lichaam beschermt tegen potentieel schadelijke stoffen. Gebrek aan slaap kan ertoe leiden dat het immuunsysteem minder snel en effectief reageert op bedreigingen, waardoor het moeilijker wordt om infecties te bestrijden die normaal gesproken gemakkelijk te bestrijden zouden zijn.
  • Hormoonniveaus: Slaap bevordert de normale productie van hormonen. Slaap is bijvoorbeeld betrokken bij de regulatie van ghreline en leptine, die de honger reguleren, en insuline, die de bloedsuikerspiegel regelt.
  • Pijnniveaus: Slaaptekort kan de pijnperceptie verhogen en de effectiviteit van bepaalde pijnstillers verminderen.
  • Overgewicht: Onderzoek heeft uitgewezen dat een gebrek aan slaap bij kinderen kan bijdragen aan obesitas. Bij volwassenen kan een gebrek aan slaap het risico op zwaarlijvigheid verhogen, omdat het de honger, het metabolisme en de hormoonspiegels kan beïnvloeden.
  • Type 2 diabetes: Studies hebben een verband gevonden tussen slaapgebrek en het risico op diabetes type 2, een ziekte die verstrekkende gevolgen kan hebben voor de algehele gezondheid.