Gratis bezorging in NL en BE
Schrijf je in en krijg 8% korting
Tot 10 jaar garantie

De oorzaken van snurken en tandenknarsen in bed

12 januari 2023

Snurken en tandenknarsen in bed is een veelvoorkomend probleem dat elk jaar miljoenen mensen treft en vaak wordt geaccepteerd als onderdeel van het leven, maar wist u dat snurken en tandenknarsen slaapproblemen kunnen veroorzaken?

Als u een van die mensen bent, zijn er verschillende manieren om snurken en tandenknarsen tijdens uw slaap te voorkomen of te verminderen.

In dit artikel bekijken we wat de oorzaak is van snurken en tandenknarsen, hoe je dit kunt voorkomen en wat je eraan kunt doen als je last hebt van een of beide van deze problemen.

Oorzaken van tandenknarsen en snurken in bed

De oorzaken van zowel tandenknarsen als snurken kunnen verschillend zijn. Snurken kan worden veroorzaakt door verstopte neusgangen, maar tandenknarsen kan worden veroorzaakt door een aantal factoren, waaronder stress of angst, alcoholgebruik, slechte slaapgewoonten en zelfs erfelijkheid.

Er zijn ook medische aandoeningen die een of beide problemen kunnen veroorzaken: slaapapneu, temporomandibulair gewrichtsaandoening (TMJ) en bruxisme (een aandoening waarbij u tijdens het slapen met uw tanden knarst).

Gezondheidsgevolgen van tandenknarsen en snurken 

Snurken kan hinderlijk zijn voor de snurker en voor zijn partner of huisgenoten, maar het kan ook leiden tot ernstige gezondheidsproblemen als het niet wordt behandeld. Snurkers lopen een verhoogd risico op hoge bloeddruk en hartaandoeningen; ze gaan ook eerder dood dan niet-snurkers. Tandenknarsen kan leiden tot gebitsslijtage (die uiteindelijk behandeling nodig heeft) en kaakpijn als gevolg van spierspanning tijdens de slaap.

Het is normaal dat tandenslijpers hoofdpijn krijgen bij het ontwaken, als gevolg van kaakpijn tijdens het slapen. Ze kunnen zelfs problemen met de bovenrug hebben, omdat de kaak- en rugspieren direct met elkaar verbonden zijn en strak en stijf worden door de herhaalde belasting van kaakbewegingen.

Je bent niet alleen

Duizenden Britten snurken, de zwaarst getroffenen lijden aan een aandoening die slaapapneu wordt genoemd, waardoor ze stoppen met ademen terwijl ze slapen. Dit kan ernstige gevolgen voor de gezondheid hebben, zoals hartaanvallen en beroertes.

De meest voorkomende symptomen van slaapapneu zijn snurken en tandenknarsen. Snurken wordt veroorzaakt doordat de luchtwegen tijdens de slaap dichtklappen, waardoor het moeilijk wordt om normaal te ademen. Tandenknarsen wordt veroorzaakt door verhoogde druk op het kaakgewricht tijdens de slaap, wat pijn en ongemak in de mond kan veroorzaken.

Verlies echter de hoop niet! Er zijn dingen die u kunt doen om snurken en tandenknarsen in bed te verminderen: probeer op uw zij te slapen met een kussen tussen uw knieën, of koop een  verstelbaar bed  dat de juiste ondersteuning biedt voor hoofd- en nekposities.

Hoe snurken en tandenknarsen te voorkomen 

Er zijn manieren om snurken en tandenknarsen te voorkomen die u kunnen helpen uw gezondheid intact te houden en uw rust ononderbroken te houden. Hier zijn enkele eenvoudige maar bewezen manieren om snurken en tandenknarsen 's nachts te voorkomen.

● Probeer een consistent rustschema aan te houden

● Vermijd het eten van zware maaltijden voor het slapengaan

● Drink geen alcohol voor het slapengaan

● Zorg gedurende de dag voor voldoende lichaamsbeweging om stressniveaus te verminderen

● Houd je mond terwijl je slaapt

● Gebruik een speciaal kussen om te voorkomen dat uw hoofd heen en weer beweegt.

 ● Gebruik een speciaal kussen om te voorkomen dat uw kaak opengaat

 ● Vraag om een professionele evaluatie door een KNO-arts

Je bed kan het probleem zijn

Op je rug liggen is misschien niet de beste slaaphouding, aangezien de zwaartekracht tegen je werkt. Verstelbare bedden zijn een geweldige manier om snurken en tandenknarsen te verminderen door u rechtop te laten slapen door de zwaartekracht in uw voordeel te laten werken.

Snurken wordt meestal veroorzaakt doordat de spieren in de keel ontspannen, waardoor zacht weefsel in contact kan komen met de luchtwegen. Dankzij verstelbare bedden kunt u uw hoofd optillen en in lijn brengen met uw wervelkolom, waardoor de kans op snurken wordt verkleind.

Tandenknarsen wordt ook veroorzaakt door een verkeerde uitlijning van de kaak- en nekspieren, waardoor er te veel druk op de tanden en het tandvlees komt te staan. Met een verstelbare bedbodem van goede kwaliteit kunt u uw hoofd, nek en schouders in een comfortabelere houding plaatsen, waardoor de kans op tandenknarsen tijdens het slapen wordt verkleind.

Laat een nare droom je niet leiden tot een slechte gezondheid

Over het algemeen zijn er veel dingen die u kunt proberen om snurken en tandenknarsen 's nachts te voorkomen, en sommige methoden werken voor sommige wel en niet voor andere.

De sleutel is om zoveel mogelijk thuis te doen en de arts te raadplegen. Snurken en tandenknarsen zijn symptomen van onderliggende problemen en worden oorzaken van andere. Een goed bed dat kan worden aangepast, is een grote bijdrage aan het verminderen van snurken, en het verminderen van de voedselinname voor het slapengaan en voldoende lichaamsbeweging verlicht de belasting van het lichaam en helpt bij het tandenknarsen.

Probeer wat je probeert en wat voor jou werkt, zal je helpen een gelukkiger, gezonder leven te leiden door beter te slapen en meer energie te hebben om het leven ten volle te leven.