Gratis bezorging in NL en BE
Schrijf je in en krijg 8% korting
Tot 10 jaar garantie
Home>Alle blogs>Trends>Blog detail>

De evolutie van het sta-bureau

29 december 2022

Vanwege de toenemende bezorgdheid over de negatieve effecten van urenlang zitten, zijn sta-bureaus tegenwoordig een ware rage geworden. Hoewel het gemakkelijk is om aan te nemen dat deze revolutionaire manier van werken een puur moderne uitvinding is, is dat niet het geval.

De geschiedenis van het sta-bureau gaat veel verder terug dan je je misschien kunt voorstellen, en enkele van de beroemdste mensen uit de geschiedenis zagen het voordeel in van het staan aan een bureau vele eeuwen voordat ze in hun huidige vorm verschenen.

Waar alles begon

Als we het hebben over historische hoge bureaus, is het belangrijk om duidelijk te zijn over de verschillen met wat we vandaag hebben. Moderne sta-bureaus, zoals de modellen aangeboden  door FlexiSpot , lijken weinig op de bureaus die vroeger werden gebruikt. De bureaus van vandaag zijn in hoogte verstelbaar en worden geleverd met andere moderne functies, zoals elektrische motoren en oplaadpoorten, maar vroege sta-bureaus zouden gewoon vaste bureaus zijn geweest met een hogere dan normale hoogte.

Als we ongeveer 600 jaar teruggaan in de tijd, vinden we een van de ware grootheden uit de geschiedenis, Leonardo de Vinci, die voor veel van zijn werk een sta-bureau gebruikt. Er is vrijwel geen verslag van waarom hij ervoor koos om op deze manier te werken, en aangezien werkelijk ergonomisch denken nog ver weg was, kunnen we alleen maar aannemen dat de man die 's werelds beroemdste schilderij heeft gemaakt, zich om de een of andere reden veel beter voelde als hij rechtop stond. zitten

Het is niet duidelijk hoe populair de praktijk destijds was, maar in de eeuwen die volgden, breidde het gebruik van sta-bureaus zich geleidelijk uit.

keizers en presidenten

Tegenwoordig begrijpen we waarom sta-bureaus goed voor ons zijn, maar in het verleden gingen velen er simpelweg van uit dat ze zich beter voelden in staand schrijven of werken.

Sta-bureaus werden al in 1626 voor het eerst gebruikt in de Cambridge University Library, waar ze naar verluidt een beknopter intellectueel denken bevorderden. Napoleon leek precies hetzelfde te denken en stond op tijdens het bedenken van strategieën voor de komende veldslagen, omdat hij geloofde dat dit sneller en directer denken aanmoedigde.

Thomas Jefferson was niet alleen een van Amerika's grootste presidenten en mede-auteur van de Onafhankelijkheidsverklaring, maar hij wordt ook gezien als een van de eerste bekende mensen die een verstelbaar sta-bureau gebruikte.

Het was ook rond deze tijd dat de eerste hints van intellectueel denken over de voordelen van staan versus zitten naar voren kwamen. In 1797 zei de presbyteriaanse predikant Jon Orton dat "een zittend leven schadelijk kan zijn ... Om dit te voorkomen, moet je een sta-bureau hebben", terwijl in 1836 de Amerikaanse predikant en professor in retoriek Ebenezer Porter zei dat staande bureaus uitstekend voor "degenen die de dierlijke kracht hebben om de uitputting die het veroorzaakt te doorstaan."

De groten van het schrijven

Halverwege de 19e eeuw werd duidelijk dat sta-bureaus steeds populairder werden en deze periode leidde tot een snelle toename van het gebruik ervan, vooral voor schrijvers die voorheen urenlang voorovergebogen in onnatuurlijke en onhygiënische houdingen doorbrachten.

Charles Dickens was een grote fan van staande bureaus, net als George N. Comer en Ernest Hemingway, van wie de laatste vroeger boeken op een tafel stapelde en erop werkte. Winston Churchill was een andere bekeerling van het sta-bureau en werd vaak staand afgebeeld.

Toen we echter in het midden van de 20e eeuw kwamen, begon er iets vreemds te gebeuren. Lange tijd zat het gebruik van sta-bureaus in de lift, maar in de komende vijftig jaar zou het gebruik ervan bijna volledig verdwijnen.

Het is niet helemaal duidelijk waardoor de rage aan sta-bureaus in de 20e eeuw is verdwenen, maar de meeste experts zijn het erover eens dat de oorzaken een groter verlangen naar comfort zijn en de gewoonte van bedrijven om stijlvolle werkomgevingen te ontwikkelen, evenals de algemene toename van zittend werk .

De Renaissance

De renaissance van het sta-bureau vond pas echt plaats in het begin van de 21e eeuw, althans op grote schaal. Hoewel er altijd mensen zijn geweest die ervoor kozen om te staan in plaats van te zitten, werden ze vaak als excentriek beschouwd, en pas toen we ons veel meer bewust werden van de schade die de hele dag zitten met ons kan aanrichten, begonnen de dingen echt te veranderen.

Plots begonnen bedrijven sta-bureaus en  actieve stoelen te bekijken  als manieren om de gezondheid van hun werknemers te verbeteren, wat ongetwijfeld ook leidde tot een afname van het aantal ziektedagen per jaar.

Kortom, het sta-bureau kwam weer in de mode doordat bedrijven de voordelen begonnen in te zien, zowel voor de werknemer als voor het bedrijf zelf. Tegenwoordig bloeit de sta-bureau-industrie en de Covid-19-pandemie lijkt te hebben bijgedragen aan de groei, waarbij miljoenen mensen over de hele wereld gedwongen zijn om vanuit huis te werken, waar ze zich realiseerden dat werken aan het bureau van de keuken gewoon niet zou werken.

de eindstreep

Sta-bureaus hebben een lange weg afgelegd sinds Leonardo de Vinci opstond en enkele van zijn beroemdste ontwerpen tekende. Hoewel het gebruik ervan dramatisch toenam, wordt de industriële revolutie algemeen beschouwd als het begin van onze steeds meer sedentaire werkstijl waarbij sta-bureaus uit de gratie beginnen te raken, althans voor het grootste deel van het publiek.

Pas toen de ergonomisch ingestelde 21e eeuw begon, zagen we de ware renaissance van het hoge bureau, en vandaag lijkt het erop dat het de markt nog een tijdje zal domineren.