Gratis bezorging in NL en BE
Schrijf je in en krijg 8% korting
Tot 10 jaar garantie

8 voordelen van meer slaap krijgen

23 augustus 2022

We weten allemaal dat slaap essentieel is en dat we er elk minstens zeven uur per nacht naar moeten streven.

Maar waarom is slaap gunstig? Hoe kan het zowel onze fysieke als mentale gezondheid ondersteunen?

Laten we erin duiken en erachter komen.

1. Slaap ondersteunt gewichtsbehoud en gewichtsverlies

Studies hebben aangetoond dat minder dan zeven uur per nacht slapen gedurende een lange periode kan leiden tot een verhoogde BMI.

Slaapgebrek kan het niveau van ghreline in je lichaam verhogen, een hormoon dat verantwoordelijk is voor honger. Vermoeidheid door slaapgebrek kan je ook minder gemotiveerd maken om te sporten en actief te blijven, waardoor er op de lange termijn minder calorieën worden verbrand.

Je moe voelen kan ook leiden tot meer snacken gedurende de dag en kan ervoor zorgen dat je hunkert naar voedingsmiddelen die rijk zijn aan vet en suiker, of zwaar verwerkt.

Minstens zeven uur per nacht slapen kan je daarom helpen een gezond gewicht te behouden.

2. Slaap kan uw training verbeteren

Van slaap is aangetoond dat het je atletische prestaties verbetert als het gaat om trainen. Voldoende slaap kan een positieve invloed hebben op het energieniveau, de motoriek, het uithoudingsvermogen van de spieren en het oplossen van problemen, die samenkomen om uw prestaties in sport en lichaamsbeweging te verbeteren.

Aan de andere kant heeft slapen een negatieve invloed op het energieniveau en het uithoudingsvermogen van de spieren, dus ervoor zorgen dat je voldoende slaap krijgt, is cruciaal om je trainingsroutine op schema te houden.

 

3. Slaap kan je helpen gefocust te blijven

Cognitie, concentratie en focus worden allemaal verbeterd door voldoende slaap. Van slaap is aangetoond dat het de academische prestaties bij kinderen verbetert, en sommige wetenschappers geloven dat een gebrek aan slaap de kans op het ontwikkelen van hersengerelateerde aandoeningen op oudere leeftijd kan vergroten.

Met dit in gedachten is het cruciaal om te investeren in een gesloten oog voor de gezondheid van je hersenen op korte en lange termijn.

4. Slaap verbetert je geestelijke gezondheid

Geestelijke gezondheidsproblemen zoals depressie en angst kunnen worden verergerd door een gebrek aan slaap. Slapeloosheid kan moeilijk zijn om mee te leven en gevoelens van frustratie rond gebrek aan slaap kunnen leiden tot slechte resultaten voor de geestelijke gezondheid.

Om het mentale welzijn te verbeteren, moet je streven naar minstens zeven uur slaap per nacht.

5. Slaap houdt je immuunsysteem gezond

Het is aangetoond dat het krijgen van ten minste zeven uur slaap per nacht de immuunrespons verbetert, waardoor je lichaam beter uitgerust is om infecties zoals verkoudheid te bestrijden.

Omdat voldoende slaap je lichaam over het algemeen gezond houdt en het stressniveau vermindert, is het logisch dat deze positieve gezondheidsresultaten ook je immuunsysteem zouden beïnvloeden. Aan de andere kant kan een gebrek aan slaap de immuunrespons aantasten, dus het is cruciaal om de slaap bij te houden voor het bestrijden van ziekten.

6. Slaap kan het risico op diabetes type 2 verminderen

Gebrek aan slaap is in verband gebracht met een hogere kans op het ontwikkelen van diabetes type 2 en insulineresistentie. Dit komt deels omdat een gebrek aan slaap onze hongerhormonen kan verstoren, evenals ons beslissingsvermogen.

Wanneer we honger hebben en ons vermogen om gezonde beslissingen te nemen in het gedrang komt, is het logisch dat we naar de snackkast grijpen. Op lange termijn kan dit leiden tot insulineresistentie die zich ontwikkelt tot diabetes type 2.

7. Slaap kan ontstekingen op afstand houden

Slaap is een belangrijke speler bij het reguleren van ons centrale zenuwstelsel, met name onze stressresponssystemen. Deze staan bekend als het sympathische zenuwstelsel en de hypothalamus-hypofyse-bijnieras.

Wanneer we niet voldoende slaap krijgen, worden inflammatoire signaalwegen geactiveerd en leiden ze tot hoge niveaus van ontstekingsmarkers.

Als de ontsteking zich na verloop van tijd herhaalt, zal deze uiteindelijk transformeren van acute ontsteking naar chronische ontsteking. Deze chronische ontsteking kan de kans op gezondheidsproblemen op lange termijn vergroten, waaronder kanker, hartaandoeningen, diabetes type 2 en de ziekte van Alzheimer.

Om de ontsteking van je lichaam te verminderen, combineer je slaap met regelmatige lichaamsbeweging en gezonde voeding om een gezonde levensstijl te vormen.

8. Slaap helpt om je humeur te beheren

Studies hebben aangetoond dat als we de slaap verliezen, ons vermogen om emotionele uitbarstingen te beheersen wordt aangetast. Dit kan leiden tot abrupt gedrag dat onze relaties met anderen kan beïnvloeden.

Als je lijdt aan slapeloosheid of slaapverlies, heb je meer kans om je sociaal terug te trekken, en deze isolatie kan je humeur verder negatief beïnvloeden. Streef elke nacht naar voldoende slaap om je humeur te verbeteren en je sociale interacties te ondersteunen.

Waar het op neer komt

Het is duidelijk dat goed slapen onze gezondheid op talloze manieren verbetert. Maar hoe zorgen we ervoor dat we voldoende slaap krijgen?

Prioriteit geven aan slaap is de sleutel, net als het instellen van een duidelijk slaappatroon, zodat het circadiane ritme van je lichaam eraan went. Investeren in een verstelbaar bed is een geweldige manier om de kwaliteit van uw slaap onmiddellijk te verbeteren, omdat het snurken, slaapapneu en rugklachten vermindert - allemaal factoren die de slaap negatief kunnen beïnvloeden.

Begin vannacht te investeren in je slaap en je zult in een mum van tijd enorme gezondheidsverbeteringen zien.