Gratis bezorging in NL en BE
Schrijf je in en krijg 8% korting
Tot 10 jaar garantie
Home>Alle blogs>Trends>Blog detail>

8 redenen waarom de wereld introverte mensen nodig heeft

13 juli 2022

Voor velen van ons is zondag de dag waarop we bijkomen van een weekend. Misschien was jij het afgelopen weekend ook onderweg naar her en der, heb je de zaterdag afgesloten samen met vrienden aan tafel en een goed glas wijn. Dan ben je blij dat zondag er is om te verpozen. Voor introverte mensen is die rustdag echter bijna altijd broodnodig om hun energievoorraad aan te vullen in het rustige comfort van thuis. 

 

Ben jij zo iemand die deze tijd nodig heeft om kracht te tanken voor de week die voor je ligt? Dan is de kans groot dat je bij die groep introverte mensen hoort. Vind je juist van jezelf dat je helemaal niet bij een groep past? Ook dat is een teken van een zekere introversie.

 

Voor sommige mensen lijkt het leven zoveel gemakkelijker. Ze hebben er geen moeite mee om contact met andere mensen te leggen. Al in de peutertuin zij zij het die altijd een plaatsje op de schommel krijgen of die een horde andere kinderen om zich heen verzamelen. Ook later op school worden ze meer opgemerkt, zelfs door de leerkrachten. Het lijkt alsof het leven hen in de schoot geworpen wordt, terwijl een introvert vaak met lege handen weg slentert.

 

Allereerst is dit geen verwijt aan extraverte mensen, allesbehalve! Ze zijn belangrijk voor introverte mensen; de stilsten onder hen pikken ze eruit en ze helpen hen om wat opener te worden. Ze breken het ijs wanneer de anderen in hun eigen wereldje gevangen zitten. Ze leiden de samenleving op een grootse en krachtige manier. Ze zijn aandrijvers.

 

Maar stel je voor dat het alleen deze mensen waren die altijd naar buiten gaan. Er zou een voortdurende strijd zijn om een plaats op die schommel van daarnet. Dus de meer introverte wezens zijn niet minder belangrijk voor een goede coëxistentie.

 

Wat zijn introverte mensen?

 

Als je op zoek gaat naar een definitie van een introvert persoon, is die meestal niet erg precies en dikwijls zelfs misleidend. Bovendien zijn er vele schakeringen tussen introversie en extraversie. Het is niet altijd "een verlegen persoon" zoals velen het definiëren. En "verlegen" kan zoveel dingen betekenen: wantrouwig, problemen met vertrouwen, niet moedig, onzeker, enzovoort. Sommige introverte mensen hebben soms geen van deze eigenschappen en blijven niettemin gereserveerd. Dat is misschien een betere definitie: terughoudend. Sommigen zijn misschien verlegen, maar de meeste introverte mensen zijn dat niet.

 

Het grootste verschil tussen een introvert en een extravert is wat hen drijft en wat hen uitput. Veel introverte mensen zijn heel sociaal, verbaal en vriendelijk, maar uiteindelijk put de interactie met andere mensen hun energie uit en moeten ze zich terugtrekken op een rustige plek om op te laden. Dit komt omdat introverte mensen hun energie halen uit het alleen zijn. 

 

Extroverte mensen daarentegen halen energie uit de sociale omgeving. Ze zijn over het algemeen assertiever, luider en energieker, en ze hebben de neiging om rustige tijd alleen te vermijden. Daarom worden extraverte mensen van nature aangetrokken tot de voorste rij van een grote groep tijdens de pauze, vervolgens tot de voorste rij van de klassendiscussie, en later tot de voorste rij van een vergaderagenda.

 

Maar de luidste stemmen zijn niet altijd de helderste, en als zij de enigen zijn die worden gehoord, kan het evenwicht verstoord raken. En dat is precies waarom we introverte mensen nodig hebben. 

 

1. Ze zijn betere luisteraars

 

Extroverte mensen praten graag. Introverte mensen luisteren liever, vooral in groepen. Dit betekent dat ze vaak meer horen van wat er aan de hand is. Ze vangen dingen die anderen missen. Dit maakt hen tot een grote aanwinst in vergaderingen en een zinvolle aanvulling in onderhandelingen of bij elke belangrijke discussie. Vraag ze alleen niet om onmiddellijke feedback. Ze hebben tijd nodig om die te verwerken.

 

2. Ze zien en horen meer

 

Het is niet alleen de stilte die hen helpt te luisteren. De meeste introverte mensen hebben een verhoogd zintuiglijk bewustzijn. Ze zien, horen en voelen dus letterlijk dingen die anderen niet zien. Ze pikken interessante details op en waarderen die. Bovendien worden ze gemakkelijker beïnvloed door schoonheid, pijn en emotie. 

Sommigen van hen hebben een groot inlevingsvermogen en pikken ongrijpbare waarheden op die anderen volledig ontgaan. Dit betekent dat introverte mensen vaak de kunstenaars, schrijvers, filosofen en adviseurs zijn die anderen helpen de zin en schoonheid van het leven te ontdekken ... of de ingenieurs en wetenschappers die het leven observeren, verbeteren en opnieuw uitvinden. Introverte mensen zijn zeer inzichtelijke collega's en echt scherpzinnige waarnemers.

 

3. Als ze iets zeggen, menen ze het

 

Introverte mensen gaan niet lichtzinnig met woorden om. Ze zijn bedachtzaam en wat ze zeggen heeft inhoud. Dus als ze iets zeggen - vooral in groepen of vergaderingen - loont het om te luisteren. In een wereld vol woorden kan dit een waardevolle en verfrissende kwaliteit zijn.

 

4. Ze zijn doelgericht en volhardend

 

Als je een probleem hebt dat moet worden opgelost, vertrouw het dan toe aan een introvert. Deze werkt het liefst zelfstandig en als hij eenmaal tegen een probleem stoot, geeft hij niet snel op. Hij laat zich niet snel afleiden en investeert de nodige tijd en energie. En hij zal zelfs zijn eigen voldoening uitstellen om degelijke antwoorden en kwaliteitsresultaten te krijgen.

 

5. Ze hebben goede vriendschappen

 

Het vermogen van een introvert om te luisteren, zijn verlangen naar diepgaande relaties en zijn natuurlijke volharding kunnen leiden tot sterke, toegewijde vriendschappen. Ze zijn vaak een veilige en betrouwbare partij. Introverte mensen verkiezen één-op-één interacties boven groepsinteracties, en ze hebben liever een paar goede vrienden dan een grote verzameling kennissen. Als je een vriend zoekt die echt naar je luistert en je waardeert, kies dan een introvert.

 

6. Ze hechten waarde aan zelfvertrouwen

 

Introverte mensen hechten veel waarde aan het kennen en begrijpen van zichzelf. De kans is groter dat ze hun fouten erkennen en nadenken over hoe ze het beter kunnen doen. Dit kan introverte mensen tot geweldige werknemers en partners maken; omdat ze zich bewust zijn van hun sterke en zwakke punten en een natuurlijke drang hebben om zich te verbeteren.

 

7. Ze zijn voorzichtig

 

Dit is een gebied waar de woordenboekdefinitie juist is. Introverte mensen denken meer na voor ze iets doen. Ze nemen geen overhaaste beslissingen. Ze zijn over het algemeen meer afkerig van risico's en warmen zich trager op. Als deze eigenschappen in evenwicht zijn met de neiging van extroverte mensen om risico's te nemen, kunnen ze balans brengen in een groep of samenleving. Zowel risico als voorzichtigheid zijn nodig om ze allemaal productief vooruit te helpen.

 

8. Ze zijn zeer creatief

  

Introverte mensen spenderen veel tijd in hun hoofd. Het zijn diepe denkers en hun geest is zich voortdurend aan het verwonderen, verbeelden, herinneren, analyseren, plannen en dromen. Hierdoor krijgen ze toegang tot verregaande creativiteit en levendige inzichten die kunnen worden vertaald in innovatieve ideeën, oplossingen en uitvindingen. Wanneer ze hun gedachten delen, kunnen ze vaak een fris, uniek perspectief bieden dat anderen nog niet hebben gezien. Er zijn ook aanwijzingen dat rustig, onafhankelijk denken meer creativiteit oplevert dan brainstormsessies in groepsverband of lawaaierige samenwerking. Introverte mensen weten dit al heel lang. Geef ze genoeg tijd voor zichzelf en ze zullen veel creatiever en productiever zijn dan wanneer ze willekeurige gedachten op een whiteboard in een vergaderzaal krabbelen.