Het is nog niet te laat om dit tuinseizoen je eigen groenten te verbouwen. En je hebt er niet per se een grote tuin voor nodig, je kunt het ook op je balkon doen. Veel groenten zijn geschikt om in containers (bakken of bloempotten) te planten.
Groenten telen in containers biedt je de mogelijkheid om een moestuin aan te leggen op je balkon of terras, of zelfs binnenshuis bij een zonnig raam. Dit heeft ook het voordeel dat je het seizoen wat kunt verlengen of zelfs in de winter enkele dingen kunt oogsten.
Bijna elke groente die je buiten in een tuin kunt kweken, kan ook in een pottentuin op het balkon groeien. Zolang je voor de juiste groeiomstandigheden en verzorging zorgt, en een pot kiest die groot genoeg is om de plant comfortabel te plaatsen, zal alles prachtig gedijen.
1. Tomaten
Tomaten zijn uiterst gemakkelijk om in bakken te telen. Zolang je een plek hebt met ten minste vijf tot zes uur zonlicht per dag, zullen ze het goed doen op je balkon. Als je weinig ruimte hebt, kun je proberen een dwergvariëteit of kerstomaatjes te telen in plaats van een grotere soort. Tomatenrassen die het goed doen in de containertuin zijn onder meer Fuzzy Baby, Tiny Tim, Japanese Early en Kiss.
2. Bonen
Struikbonen en klimbonen zijn beide goed voor een containertuin. Het enige wat je nodig hebt, is een plaats met veel zonlicht, een pot van minstens 30 cm diep en een tralievormige structuur om de bonen op te laten groeien (voor de klimvariëteiten). Hiermee kun je al na enkele weken een goede oogst verwachten. Goede struikbonenvariëteiten voor teelt in containers zijn Romano-boontjes en Magpie. Voor klimbonen, probeer Pink Half Runner, Petit Gris en Aunty Wilder. Groene bonenvariëteiten die goed in potten groeien, zijn Eva, Pea-Bean en Helda.
3. Chilipepers
Naast tomaten en radijzen zijn chilipepers de gemakkelijkste groenten om in potten te kweken en ze kunnen een massa pepertjes produceren. Je moet zorgen voor een grote pot, bij voorkeur ten minste 30 cm diep. Hij moet veel zon krijgen en bemest worden wanneer de plant bloeit tot hij vruchten draagt. De beste chilipepers voor containers zijn Early Jalapeno, Hungarian Wax, Lemon Drop, Rezha en Espelette. Zoete paprika's gaat natuurlijk ook, en dan raden we King of the North aan, evenals Roumanian Rainbow, paarse Oda en Golden Treasure. Vele chilisoorten kunnen trouwens overwinteren.
4. Radijsjes
Radijsjes groeien zeer snel en zijn de perfecte groente voor de containertuin. Ze zijn al dik tevreden met een klein potje. Gebruik niettemin bij voorkeur een bak die minstens 15 cm diep is voor kleine radijsvariëteiten en minstens 25 cm diep voor grotere soorten. Als je radijzen plant in een brede bak met veel oppervlakte, kun je er meer in één bak kweken. Afhankelijk van de variëteit moet radijs tussen 24 en 60 dagen na het planten klaar zijn voor de oogst. Voor de beste resultaten, kies Cherrybell, Hagelsteentjes, Pink Lady Slipper, Diana, Viola of vele, vele andere.
5. Wortelen
Wortelen zijn gemakkelijk in bakken te kweken, als je maar de juiste rassen kiest. Kies voor korte, ronde worteltjes, omdat die minder ruimte nodig hebben om hun wortels te laten groeien. Wil je toch lange wortelen, dan moet je bak diep genoeg zijn. Geef worteltjes nooit teveel water en houd de bladeren droog om meeldauw te voorkomen. De beste wortelsoorten voor potten zijn Parijse worteltjes en Ossenhartwortel. Een andere geschikte soort is Amsterdamse bak die veel wortelloof produceert, wat je trouwens ook kunt eten.
6. Erwten
Zowat alle erwtenvariëteiten zijn goed voor containertuinieren, maar dwerg- en struikvariëteiten zijn het best, vooral als je weinig ruimte hebt op het balkon. Erwten vinden vochtige grond en koel weer niet erg. Ze houden van bakken die, afhankelijk van het ras, ongeveer 30 cm diep zijn en een diameter hebben van ten minste 30 cm. Daarin kun je gemakkelijk vier tot zes erwtenplanten plaatsen. De beste erwten voor een balkonmoestuin zijn Lage Blauwschokkers en Tom Thumb. Of kies sluimerwten: Cascadia, Sugar Lace en Sugar Sprint.
7. Aubergines
Aubergines zijn vrij grote groenten, maar zolang je voor een grote pot zorgt of de plant de ruimte geeft om omhoog te groeien, zal het kweken ervan op het balkon heel goed lukken. Aubergines hebben zes tot acht uur direct zonlicht per dag nodig en je moet ze geregeld bemesten. Ze hebben ook een beetje steun nodig wanneer ze vruchten beginnen te produceren. Zorg dus voor palen of netten om het gewicht van de zware auberginevruchten te ondersteunen. Je kunt ook een hangmat van nylonkousen voor ze maken. De beste auberginevariëteiten voor de containertuin zijn Morden Midget (de gemakkelijkste), Ukkie, Pukkie en Pi-Jama.
Tips om groenten op het balkon te kweken
Gebruik geen gewone tuinaarde wanneer je in containers kweekt, omdat deze meestal zwaar is en drainageproblemen kan veroorzaken. Ook bevat deze grond vaak ongedierte of ziekten die je planten kunnen schaden. Gebruik in plaats daarvan potgrond, bij voorkeur speciaal voor groenten samengesteld. Een organische potgrond van topkwaliteit is ideaal, en meng er gerust wat koemestkorrels of oude stalmest doorheen om de organische stof te verhogen en de waterretentie en drainage te verbeteren.
Groenteplanten moeten zoveel mogelijk daglicht krijgen, aangezien de meeste groenten en kruiden ten minste acht uur zonlicht per dag nodig hebben. Als je balkon of terras niet zo veel zon krijgt, kies dan voor soorten die met minder toe kunnen. Wortelgroenten zoals wortelen en radijzen en bladgroenten zoals sla, snijbiet en boerenkool hebben slechts vier tot zes uur zonlicht nodig om goed te gedijen.
Zorg ervoor dat je een waterbron in de buurt hebt, want groenten zijn zeer dorstige planten en hebben tijdens het groeiseizoen veel water nodig om overvloedig vruchten te ontwikkelen voor de oogst. Anders zul je dagelijks moeten sjouwen met de gieter. Plaats je plantenbakken zodanig dat ze regen krijgen, als dit lukt op je balkon.
Kies kweekbakken die groot genoeg zijn om het wortelsysteem van de planten te ondersteunen en die de planten voldoende ruimte geven om uit te groeien tot hun volle omvang zonder dat je ze moet verpotten. Hebben je containers voldoende drainage? Dan kan er (bijna) niets misgaan. Happy gardening!