Gratis bezorging in NL en BE
Schrijf je in en krijg 8% korting
Tot 10 jaar garantie
Home>Alle blogs>Trends>Blog detail>

11 tips om op te vallen in een groepssollicitatiegesprek

04 mei 2023

Als u werkloos bent of op zoek bent naar nieuwe professionele uitdagingen, staat u misschien heel dicht bij het sollicitatiegesprek dat uw leven voor altijd kan veranderen. Voordat dat gebeurt, moet u natuurlijk enkele uren per dag (of een week, afhankelijk van uw beschikbare tijd) besteden aan het zoeken naar een baan. Ook als je door dat gewenste bedrijf wordt gebeld, is het handig dat je het gesprek goed voorbereidt. Heb je vernomen dat het een groepsinterview zal zijn? Hier zijn een reeks aanbevelingen zodat je helder schijnt en jij degene bent die de positie wint.

1. Wees beleefd en stel jezelf voor aan anderen

Het is waar dat degenen die in de kamer zitten uw tegenstanders zijn, maar u mag nooit uw goede manieren verliezen. Onderwijs moet zegevieren. Daarom is onze eerste aanbeveling dat u, wanneer u bij het interview aankomt, uzelf voorstelt aan de rest van de mensen. Kom niet in de verleiding om ze te negeren, want deze houding maakt een slechte indruk.

2. Let op

Gedurende de hele groepsdynamiek is het belangrijk dat je aandachtig blijft. Wees niet bang om vragen te stellen, maar laat je niet afleiden. Er kunnen bepaalde tests zijn die uw volledige aandacht vereisen, dus probeer u te concentreren op wat u komt doen, namelijk de functie krijgen.

3. Wees respectvol en hartelijk

Competitiviteit is niet onverenigbaar met respect. Het is perfect mogelijk om je te onderscheiden van de rest van de groep zonder iemand te missen of te kleineren. De recruiter zal een hartelijke houding hoog in het vaandel hebben staan, die van iemand die weet te schitteren zonder iemand te vernederen.

4. Wees participatief

Tijdens de groepssessie is het belangrijk dat je een proactief karakter toont. Blijf participeren, geef uw mening wanneer daarom wordt gevraagd, hoewel, ja, zonder al te oppottend over te komen. Het idee is om het evenwicht te bewaren.

5. Oefen assertiviteit

Een andere tip die we je van FlexiSpot kunnen geven om te slagen in je volgende groepsgesprek, is om assertief te zijn. Nogmaals, het is duidelijk dat al die mensen die naast je zitten je concurrentie zijn, maar dat betekent niet dat je gemeen tegen ze moet doen of in diskrediet moet brengen wat ze naar voren brengen.

6. Spreek elk lid bij naam aan

Spreek uw gesprekspartner bij naam aan wanneer u in een groep discussieert. Dit is een respectvolle manier die het debat en de interactie voor beide partijen veel comfortabeler maakt.

7. Haast je niet

Luister tijdens de groepssessie naar de tussenkomst van elk lid en denk goed na over wat jouw bijdrage zal zijn. Wees niet overhaast bij het beantwoorden en weeg uw antwoord goed af. Zo zorg je ervoor dat jouw tussenkomst echt bijdraagt en in het geheugen van de recruiter blijft hangen.

8. Zorg voor de formulieren

Een andere tip die we je in deze lijst met aanbevelingen kunnen geven om op te vallen in een groepssollicitatiegesprek, is dat je altijd op je manieren let. Naast het uitputtend selecteren van de inhoud van wat je gaat vertellen, is het belangrijk dat je goed nadenkt over hoe je het gaat vertellen. Vergeet niet dat de recruiter zeer alert blijft op deze details.

9. Toon interesse

Tijdens de sessie is het belangrijk dat je te allen tijde interesse toont, zowel voor de instructies van de rekruteerder als voor de tussenkomsten van elk van je collega's. De recruiter is ook op de hoogte van non-verbaal taalgebruik, dus als je een goede indruk wilt maken, mag je niet ongeïnteresseerd overkomen.

10. Heb initiatief

Eerder raden we je aan om niet te haasten of een monopolist van het gesprek te zijn, maar het is handig dat je initiatief toont, uiteraard rekening houdend met wat we zojuist hebben genoemd. Dit is uiteindelijk het kandidatenprofiel waar elk bedrijf naar op zoek is: een medewerker die het niet erg vindt om eerst in het openbaar te spreken of zijn ideeën te uiten.

11. Erken je fouten

Ten slotte raden we je aan niet bang te zijn om ongelijk te hebben. We zijn mensen en het overkomt ons allemaal. Het is niet elegant om vast te houden aan je ideeën en standpunten, zelfs als is aangetoond dat ze niet veel weg hebben. In jouw geval is het het beste om te erkennen dat je een verkeerd perspectief hebt. Deze houding zal zeer positief gewaardeerd worden door de recruiter.

Kortom, sollicitatiegesprekken moeten grondig worden voorbereid om succesvol te zijn. Ontspan niet voor een groepssollicitatiegesprek en probeer het grondig voor te bereiden. Het is natuurlijk belangrijk dat u tijd besteedt aan het grondig leren kennen van het bedrijf en dat u belangrijke feiten onthoudt die nuttig kunnen zijn tijdens het interview. Vergeet niet stipt te zijn op de dag van de afspraak en respectvol te zijn tegenover alle aanwezigen. Met al deze details in het achterhoofd wordt het ongetwijfeld een succes en van het ene op het andere moment krijg je een telefoontje dat je geselecteerd bent.