Het is weer bijna zover; Kerstmis! Een tijd van gezelligheid, lekker eten en familiebezoekjes. Maar hoe komen we eigenlijk aan deze feestdag? En waarom geven we elkaar cadeautjes?
De Oorsprong van het Kerstfeest (en de kerstcadeautjes)
De eerste verhalen over Jezus zijn terug te voeren tot het jaar 64. Deze eerste vertellers verkondigen aan iedereen die het maar wilde horen over Jezus, die heel wijs was en wonderen verrichtte. Ze noemden zichzelf Christenen. De verhalen die deze eerste Christenen rondbazuinden verschilden onderling behoorlijk. Zo werd in Rome verteld dat Jezus op 25 december was geboren, maar in Jerusalem hielden ze vol dat hij op 6 januari geboren was. Toen in de vierde eeuw (na zijn geboorte) het Romeinse Rijk oppermachtig was, vond Keizer Constantinopel het tijd om duidelijkheid te verschaffen: Hij bepaalde dat Jezus op 25 december was geboren. Daarnaast bepaalde hij ook welke verhalen over Jezus belangrijk waren, en welke verhalen uit het bijbelboek gehouden moesten worden. Het verhaal van De Drie Wijzen uit het Oosten, die kadootjes kwamen brengen om de geboorte van Jezus te vieren mocht gelukkig in de Heilige Geschriften blijven. Dit verhaal is de grondslag van het hedendaagse Kerstfeest.
Kerstman versus Sinterklaas
Kerstmis is een Christelijk feest van bezinning, waarbij de geboorte van het kindeke Jezus gevierd wordt. En alhoewel de Drie Wijzen cadeautjes mee brachten tijdens het kraambezoek, werd dit in eerste instantie geen onderdeel van de Nederlandse en Belgische Kersttraditie.
De Kerstman is een oudere man met een lange witte baard en een rode jas en broek. De Kerstman woont op de Noordpool, samen met zijn vrouw en de elven. Ieder jaar op 25 december brengt hij kerstcadeautjes rond, in een een vliegende arreslee die getrokken wordt door 12 vliegende rendieren. Wil je een kadootje, dan dien je een sok aan de schoorsteenmantel te hangen. De rest van de kadootjes wordt onder de kerstboom gelegd.
Nederlanders vieren op 5 december de verjaardag van een andere oude man met lange witte baard en rode kleren, Sint Nicolaas. In België komt deze goedheiligman een dagje later, vanwege de drukte. Voor de Sint hang je geen sok op, maar zet je je schoen. Sint komt ook niet met de airslee uit het Noorden, maar met de boot uit Spanje. Hij is single, wordt geholpen door een groepje malloten, die voor het gemak allemaal Piet heten. Op zijn witte paard springt hij s avonds van dak tot dak om alleen de liefste kinderen kadootjes te geven.
Het gerucht gaat dat de Kerstman in Amerika is uitgevonden, en is afgeleid uit de oude Noordse Sinterklaastraditie. Dat de twee goedgeefse bebaarde mannen familie van elkaar zijn lijkt me duidelijk.
Het Beste Kerstcadeau van 2022
Vroeger kwam het enige cadeau dat met Kerst gegeven werd van de werkgever.
Omdat de werkgever niet bij het kerstdiner van zijn personeelsleden aanschoof, gaf hij pakketjes weg. Hierin zaten vaak lekkere luxe etenswaren zoals een flesje wijn, borrelnootjes, toastjes, een lekker kaasje of een blikje paté, en soms een kortingsbon.
Ongeveer 30 jaar geleden sloeg de commercie ook Nederland en België toe en kregen wij ook te maken met het fenomeen ”Kerstcadeaus onder de kerstboom”. Maar wat is een gepast kerstkado, en wat geven we elkaar zoal?
1. De familie en de fles drank
Bij een uitgebreid avondmaal moet gedronken worden. Dat vond Jezus ook. Jezus hield van wijn en eten, en deze traditie wordt door veel mensen nog steeds op de voet gevolgd. Een flesje wijn is dan ook het meest gekochte kado met de Kerst. Naast wijn wordt er ook vaak een Kerstig ‘advocaatje met slagroom’ gedronken, een sterke likeur drank gemaakt van veel suiker en eigeel, wat een verwijzing is naar het onbevruchte eitje van Maria!
2. De verre vrienden en de Kerstkaart
Mocht je niet in staat zijn om aan te schuiven bij het Kerstdiner, maar wil je wel iemand “een zalig Kerstfeest en alvast de beste wensen voor het Nieuwe Jaar’ wensen, dan is er natuurlijk de Kerstkaart. Kerstkaarten horen te worden uitgestald op de schoorsteenmantel, of aan een touwtje door het hele huis heen te hangen. Hoe meer kerstkaarten, des te beter! De kartonnen kaart met stemmig kersttafereel heeft inmiddels plaats gemaakt voor de digi groet.
3. De ik-doe-niet-aan-kerst vriend
Iedereen heeft er wel eentje; een vriend of vriendin die niet aan Kerst doet. Ze eten wel mee van de Kerststol, en lepelen ook rustig een advocaatje-met-slagroom naar binnen. De traditionele Kerst rollade of een lekker stuk gebraden gevulde kalkoen kan je aan dit soort mensen vaak niet kwijt; in de meeste gevallen zijn ze vegetariër of veganist. Een cadeau kopen is niet nodig.
4. De flexwerker en de ergonomische kantoorinrichting
De 9 to 5 kantoorbaan is uit, thuiswerken en flexibiliteit zijn in. FlexiSpot.nl is de beste keuze voor de ergonomische inrichting van de werkruimte, zowel thuis als op het flexkantoor. Wat dacht je bijvoorbeeld van een elektrisch zit sta bureau met geheugen? Zo hoef je nooit meer te zoeken naar de juiste hoogte instelling van je werkblad. En dit prachtige bureau is er in verschillende uitvoeringen, zodat deze ook niet misstaat op je eigen thuiswerkplek! Heb je wel eens van een bureaufiets gehoord?
5. De werkgever en het Kerstpakket
Het ouderwetse kerstpakket heeft inmiddels plaatsgemaakt voor online kortingsacties. Net als in de fysieke winkels worden ook in de online shops flinke kerstkortingen gegeven. Ook bij FlexiSpot.nl zit u deze Kerst goed. In de FlexiSpot Kerstloterij maak je onder andere kans op kortingsbonnen van 12%, en bij een aankoop van meer dan € 300 aan ergonomisch kantoor meubels doe je gratis mee aan de kerstloterij.
Wil je meer weten over dit fantastische ergonomische zit sta bureau? Bekijk hier de verschillende mogelijkheden, afmetingen, en accessoires van FlexiSpot!