Gratis bezorging in NL en BE
Schrijf je in en krijg 8% korting
Tot 10 jaar garantie

Een gezond bed, een gezonde slaap

18 juli 2022

Je eigen bed is een plaats van terugtrekking, rust en ontspanning. Tegelijkertijd lijden de meeste Nederlanders echter aan een oncomfortabel en, erger nog, ongezond bed. En dat is niet alleen slecht voor je eigen rust en welzijn, maar kan ook ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid. 

Maar wat is eigenlijk een gezond bed? Wat heb je nodig voor een echt rustgevende en ergonomische slaap? En welke fouten moet je vermijden? We hebben de antwoorden op al deze vragen en alle andere belangrijke informatie over dit onderwerp voor jou samengevat in het volgende artikel. Maar eerst willen we kort uitleggen waarom een gezond bed eigenlijk zo belangrijk is.

Waarom is een gezond bed zo belangrijk? 

Een ergonomisch bed is van cruciaal belang als je een gezond, gelukkig en succesvol leven wilt leiden. Voldoende en rustgevende slaap is namelijk van essentieel voor onze gezondheid en ons welzijn. En je kunt alleen goed slapen als je een ergonomisch en comfortabel bed hebt. 

Onderschat nooit hoe gevaarlijk te weinig of slecht slapen kan zijn. Want voortdurende oververmoeidheid, uitputting, concentratieproblemen en verminderde prestaties zijn vaak slechts de eerste symptomen. Op lange termijn kan acuut slaaptekort leiden tot psychische aandoeningen zoals depressie, burn-out en chronische stress. Het vermindert ook het geheugen en het vermogen om rationele beslissingen te nemen. 

Maar slaapgebrek heeft ook enorme negatieve effecten op je lichaam. Te weinig slaap zorgt er bijvoorbeeld voor dat de stofwisseling vertraagt, waardoor je snel aankomt. Op lange termijn kan dit ook leiden tot stofwisselingsstoornissen. Bovendien verzwakt slaapgebrek je immuunsysteem, waardoor je veel vatbaarder wordt voor besmettelijke ziekten. 

Bovendien maakt een verzwakking van je immuunsysteem je ook vatbaarder voor ziekten van het hart- en vaatstelsel. Te weinig slaap verhoogt dus het risico op een hartaanval of beroerte. Kortom, te weinig slaap kan uiterst gevaarlijk zijn voor je welzijn en gezondheid. Per slot van rekening vermindert het zelfs je levensverwachting. 

Wat maakt een bed gezond?

Je weet al waarom een ergonomisch bed zo belangrijk is voor je gezondheid en levenskwaliteit. Maar wat maakt nu precies een gezond bed uit? Het hangt van drie dingen in het bijzonder af: de juiste lattenbodem, een ergonomische matras en ergonomische kussens, en de juiste bedbekleding. In de volgende paragrafen lees je wat je in detail moet overwegen. 

De juiste lattenbodem

Waarschijnlijk de belangrijkste factor voor een gezond bed is de juiste lattenbodem. Want deze vormt als het ware de "basis" voor je gezonde slaap. Dit betekent dat alle andere tips en trucs voor een ergonomisch bed die we in dit artikel zullen presenteren, weinig zullen helpen als je een oncomfortabele of zelfs ongezonde lattenbodem gebruikt. 

Een ergonomische lattenbodem, zoals het elektrisch in hoogte verstelbare model EB01 van FlexiSpot heeft een hele reeks gezondheidsbevorderende eigenschappen die ervoor zorgen dat je in de toekomst nooit meer slecht slaapt. De belangrijkste functie van de EB01 is de elektrische hoogteverstelling. 

Zo kun je altijd een ergonomische en gezonde houding aannemen in bed. Het maakt niet uit of je tv kijkt, leest, slaapt of ontspant: dankzij de traploze instelmogelijkheden tussen 0 en 60 graden vind je gegarandeerd altijd de juiste positie. Dit betekent dat je je nooit meer zorgen hoeft te maken over pijn of vermoeidheid!

Bovendien helpt de elektrische hoogteverstelling ook bij veel gezondheidsaandoeningen of slaapproblemen. Bijvoorbeeld als je last hebt van rugpijn tijdens of na het slapen. In zo'n geval helpt de FlexiSpot-lattenbodem je om een slaaphouding te vinden die echt comfortabel en rustgevend is. 

Tegelijkertijd hebben verschillende studies van onze gezondheidsexperts ook aangetoond dat een in de hoogte verstelbare lattenbodem kan helpen bij slaapapneu. De verhoogde rugpositie zorgt ervoor dat de luchtpijp niet zo gemakkelijk dichtklapt en vermindert zo de effecten van slaapapneu. Zo kun je eindelijk weer diep slapen en zal ook je partner veel minder last hebben van de adempauzes. 

Bovendien wenden steeds meer zwangere vrouwen zich tot de lattenbodem EB01 om in hun eigen bed een comfortabele slaap- of rustpositie te vinden tijdens deze zeer speciale periode. Tegelijkertijd biedt de elektrische hoogteverstelling ook ondersteuning als het moeilijk is om uit bed te komen. De FlexiSpot-lattenbodem is dus je ideale metgezel tijdens de zwangerschap. 

De lattenbodem heeft een maximaal draagvermogen van 272 kg en een opzienbarende duwkracht van 600 kg. Tegelijkertijd is de lattenbodem zo stil met een geluidsniveau van minder dan 50 db dat je 's nachts niemand stoort als je je bed verstelt. 

De FlexiSpot-lattenbodem kan op drie verschillende hoogtes worden ingesteld: 8 cm, 15 cm en 23 cm. Hierdoor kun je de lattenbodem zowel vrijstaand als samen met je bedframe gebruiken. Het model EB01 is gemaakt van een stevig stalen frame dat niet alleen uiterst duurzaam is, maar ook maximale veiligheid garandeert dankzij het vierpootontwerp. 

Ergonomische matras en kussens

Nadat je de basis hebt gelegd voor een gezond bed met de juiste lattenbodem, is het volgende waar je op moet letten een ergonomisch kussen en matras. Beide factoren bepalen hoe rustgevend je slaap werkelijk zal zijn en mogen daarom nooit worden verwaarloosd. 

Een ergonomische matras garandeert dat je wervelkolom zijn natuurlijke S-vorm kan behouden terwijl je slaapt. Dit is uiterst belangrijk om houdingsproblemen en latere gezondheidsproblemen te voorkomen. Bovendien zorgt een goede matras voor een perfecte drukontlasting door je eigen lichaamsgewicht gelijkmatig te verdelen. 

Het juiste beddengoed 

Het punt dat eigenlijk het vaakst over het hoofd wordt gezien als het om ergonomische bedden gaat, zijn de juiste lakens, dekens of bedovertrek. Want als je je ergonomische kussen en matras afdekt met beddengoed dat storend en oncomfortabel is, dan zullen alle andere voorgestelde hulpmiddelen van weinig nut zijn. 

Bij de keuze van je dekbedovertrek, laken of deken moet je er daarom op letten dat het gemaakt is van een ademend materiaal, zoals katoen met open poriën of speciale vezels zoals Tencel. Beddengoed van linnen wordt ook steeds populairder vanwege de eersteklas vochtregulatie. Vermijd daarom synthetische vezels van lage kwaliteit.